Кирил Вътев е гласен за земеделски министър, научи Епицентър. бг. 

...
Кирил Вътев е гласен за земеделски министър, научи Епицентър. бг. 
Коментари Харесай

Кирил Вътев гласен за земеделски министър! Български производители: Категорично не сме съгласни!

Кирил Вътев е гласен за аграрни министър, научи Епицентър. бг.  Номинацията му била направена персонално от бащата на Кирил Петков, който очевидно реди кабинета " Денков ".

 

" По принцип е воден диалог, само че няма нищо решено дефинитивно. Аз благодаря за това огромно внимание, само че дано да забележим по какъв начин ще се развият нещата и тогава можем да водим към този момент диалог всъщност. Нека да стане факт. Аз съм отворен. Нямам нищо срещу никого. Има хора, които имат нещо срещу мен, само че не знаят за какво ", сподели Вътев за Агри.БГ.

 

Номинацията му провокира гневна реакция на български производители.

От Българската земеделска камара незабавно излязоха с остра позиция против номинацията. 

 

" Изразяваме безапелационното си противоречие! Имаме съществени терзания по отношение на неговата експертиза! ", пишат в позиция до медиите от БАК.

 

" Вътев и компанията му работят със 100% вносно месо, ето за какво се счита, че като министър той ще работи против българските производители ", обявиха пред Епицентър.бг  български производители на месо и млечни артикули.

 

Ето го и целия текст на позицията на Българската земеделска камара:

 

До господин Кирил Петков

До господин Асен Василев

До господин Христо Иванов

До господин Атанас Атанасов

Коалиция „ Продължаваме Промяната - Демократична България "

До господин Бойко Борисов

Коалиция „ ГЕРБ-СДС "

 


ПОЗИЦИЯ по отношение на кандидатура на господин Кирил Вътев за министър на земеделието

Уважаеми господа,

Във връзка с оповестената от политическа партия „ Продължаваме промяната " кандидатура на господин Кирил Вътев за министър на земеделието, ние от Българска земеделска камара (БАК), която сплотява 13 организации от другите подсектори на земеделието и съставлява ползите на над 10 000 аграрни производители, показваме безапелационното си противоречие с кандидатурата.

 

Въпреки уважението ни към господин Вътев като предприемач в преработвателния бранш, ние имаме съществени терзания по отношение на неговата експертиза, в това число и обучение в региона на селското стопанство, от една страна и неналичието на административен опит, който се изисква за началник на такова значимо министерство, каквото е Министерство на земеделието, въпреки това.

 

В допълнение, господин Вътев е чужд за болшинството от земеделските производители в България, изключително за тези отвън бранша на отглеждането на животни, защото до момента той не е съдействал с нищо съответно за просперитета на земеделските производители.

 

Притеснението ни се ускорява още повече от обстоятелството, че на база на практиката си на предприемач от преработвателния бранш, в случай че бъде определен за министър, господин Вътев би могъл да повлияе за вземането на решения, които в допълнение да отслабят позицията на производителите във веригата на доставка.

 

Такива решения ще бъдат в ущърб на българските производители, които и все още са неравнопоставени с производителите на храни, които преработват в по-голямата си част земеделска продукция от импорт, за сметка на родното произвеждане.


Настоящата тежка обстановка в българското селско стопанство от позиция на пазари на земеделска продукция, подбудена от рецесиите в последните години, новите правила на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на България, пред които са изправени земеделските производители и държавната администрация, в това число и рискът от неуспех на настоящата акция по заявяване на директните заплащания, както и продължаващата политическа неустановеност в страната ни, изисква за поста министър на земеделието да бъдат назначавани персони с високо равнище на професионална подготовка, управителни умения в държавна администрация и работа с институциите на Европейския съюз, които да могат да формулират ясни политики за развиване на земеделието и да вземат виновни национални решения в извънредно къси периоди, които качества и умения, за жалост, не откриваме в кандидатурата на господин Вътев.


Ние от БАК, като най-голямата и сплотяваща всички подсектори на селското стопанство организация, чакаме да приемете с нужната съвестност актуалната ни стимулирана позиция, тъй като тя е в отбрана на ползите на българските аграрни производители и родното ни произвеждане, което е най-важната задача на БАК!


Изразяваме подготвеност за разговор и градивни срещи за разискване на подобаващи за поста кандидатури!


25 май 2023 година


С почитание, Костадин Костадинов

Председател на УС камара

 

 

В първичния лист на ПП-ДБ за министър на земеделието бе номиниран депутатът от Политическа партия и някогашен началник на Българската организация по сигурност на храните проф. Христо Даскалов.

Гадаем за какво неговата кандидатура е отпаднала, само че в действителност към момента предстоят няколко неща да се случат, преди да бъде ясно кой ще бъде поземлен министър в кабинета " Денков-Габриел ".  За един от зам.-министрите на земеделието пък се спряга Красимир Кумчев. Кои са Кирил Вътев и Красимир Кумчев?

Кирил Вътев е приключил Националната спортна академия с профил " Свободна битка " (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка. Напуска спорта през 1991 година Заедно с брат си стартират произвеждане на сандвичи, само че се оказва, че мъчно се намират качествени салами. През 1993 година записват компанията " Тандем-В " и последователно от производството на сандвичи минават към месните деликатеси. Така към този момент 30 години компанията е на пазара.

В края на 2022 година Кирил Вътев дружно с акад. Атанас Атанасов предизвикаха срещи във връзка основаването на Българска земеделска камара. Няколко месеца по-късно такава камара беше основана и записана в Търговския указател, само че без присъединяване на Кирил Вътев и акад. Атанасов.

В същото време преди месец Кумчев написа в профила си във Facebook: " Акад. Атанас Атанасов, Кирил Вътев и съидейници приготвяме нужното за основаване на БАК - Устав и Етичен кодекс. Името и логото на Камарата към този момент са със непокътната европейска марка. "

Красимир Кумчев е добре прочут в селскостопанския бранш, като със земеделие се занимава от повече от 35 години. В момента е поземлен съветник на започващи предприятия, фермер и производител на плодове и зеленчуци. Овощните му градини заемат 500 дка, а площите със зеленчуци са към 200 дка. В края на 2022 година той постави завършек на своята ябълкова приказка най-много поради вноса от Италия и Полша, който убива родните производители.
 Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР